Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

hammer lagkommentar till lagen om företagsnamn

Lagkommentaren är skriven av policyexpert Christina Wainikka. Kommentaren beskriver det aktuella rättsläget och behandlar frågor som är relevanta för den praktiserande juristen.

Prova gratis

Är du intresserad av våra tjänster? Ange dina kontaktuppgifter nedan samt vilken tjänst du vill testa så kontaktar vi dig inom kort med inloggningsuppgifter för en kostnadsfri testperiod.

Visa alla tjänster

Beslutsstöd

Lagefterlevnad

Se vår integritetspolicy

Den här lagkommentaren är en del av JP Juridiskt Bibliotek där du hittar alla våra lagkommentarer, samt analyser av ny lagstiftning och oklara rättsfrågor. Klicka på Prova gratis för att testa tjänsten och hålla dig à jour med gällande rätt.

Kommentar till lagen om företagsnamn

Lagen (2018:1653) om företagsnamn berör alla företag som har ett namn. Lagstiftningen är nyligen moderniserad med varumärkeslagstiftningen som förebild. Inte minst ändrades det gamla uttrycket ”firma” till ”företagsnamn”.

I lagkommentaren kommenteras lagen om företagsnamn i ljuset av sitt sammanhang. Den varumärkeslagstiftning som lagen har som förlaga är till stora delar harmoniserad inom EU, vilket regleringen om företagsnamn egentligen inte är. En konsekvens av detta är att det finns en unionsrättslig dimension även på lagen om företagsnamn.

Lagkommentaren riktar sig till dem som kommer i beröring med frågor om företagsnamn, kanske särskilt alla som arbetar med rådgivning till företag som befinner sig i ett uppstartsskede.

Författare

Christina Wainikka

Policyexpert, Svenskt Näringsliv

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom marknadsrätt och immaterialrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

I sin dom klargör HD hur undantaget för privatinförsel i alkohollagen ska tolkas. Vår expert Jörgen Hettne är inte förvånad över domen, som han nu har analyserat.

6 okt 2023

Jan Rosén analyserar Patent- och marknadsdomstolens avgörande med Svenska Akademien mot Nordfront.

17 maj 2021

HD fann att raplåten ”Då ska hon skjutas” ryms inom ramen för den yttrandefrihet som får accepteras.

3 maj 2021