lagkommentar till lagen om kooperativ hyresrätt
Kommentaren till Lag (2002:93) om kooperativ hyresrätt är skriven av Sofia Berg Horner och Emilia Fång. Kommentaren fokuserar på den praktiska tillämpningen och tolkningen av bestämmelserna i lagen.
Den här lagkommentaren är en del av JP Juridiskt Bibliotek där du hittar alla våra lagkommentarer, samt analyser av ny lagstiftning och oklara rättsfrågor. Klicka på Prova gratis för att testa tjänsten och hålla dig à jour med gällande rätt.

Kommentar till lagen om kooperativ hyresrätt
Lagen (2002:93) om kooperativ hyresrätt, LKH, trädde i kraft den 1 april 2002 och tillämpas på kooperativa hyresrättsföreningar som registrerats eller omregistrerats efter ikraftträdandet. Lagen ersatte lagen (1986:1242) om försöksverksamhet med kooperativ hyresrätt.
En kooperativ hyresrättsförening är en ekonomisk förening som har till ändamål att till sina medlemmar upplåta bostadslägenheter med kooperativ hyresrätt till sina medlemmar. Den kooperativa hyresrätten är ett mellanting mellan hyresrätt och bostadsrätt. Lagen är en skyddslagstiftning och precis som för bostadsrättsföreningar består en kooperativ hyresrättsförening huvudsakligen av lekmän vilket skiljer föreningen från andra ekonomiska föreningar. Lagen hänvisar till såväl det hyresrättsliga som det bostadsrättsliga regelverket, vi har försökt vara särskilt tydliga i våra hänvisningar där regelverken skiljer sig åt.
Kommentaren behandlar lagens bestämmelser paragraf för paragraf. Kommentaren belyser i relevanta fall de överväganden lagstiftaren gjort avseende om det hyresrättsliga eller bostadsrättsliga regelverket lämpar sig bäst.
Kommentaren vänder sig främst till praktiskt verksamma jurister som kommer i kontakt med kooperativa hyresrätter. Även andra personer som har ett intresse för området såsom anställda inom kommun, verksamhetsutvecklare, fastighetsförvaltare och boende kan ha nytta av kommentaren.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom fastighetsrätt och samhällsplanering:
Upptäck mer
Kurser
Tjänster
Nyheter
MÖD bedömer att några båtsplatsservitut omfattar rätt till båt vid brygga, men inte gångväg ner tillbåtplatsen eller bodar som har uppförts vid stranden.
20 maj 2025
Vår jurist Josefin Almroth svarar på frågan.
20 maj 2025
Två hyresgästers son orsakade allvarlig störning, men hovrätten finner att hyresgästerna inte brustit i sitt tillsynsansvar. De får därför bo kvar.
25 mar 2025