Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Webbkurs

Miljöbedömningar – samråd och MKB

Miljöbedömningar – samråd och MKB

Om kursen

Välkommen till webbkursen Miljöbedömningar –  samråd och MKB!

Sedan 2018 hittar du bestämmelserna om det som kallas miljöbedömningar i 6 kap. miljöbalken (MB). Det är viktiga bestämmelser som rör många olika aktörer, och det finns en mängd olika begrepp att hålla reda på. Varför finns det två olika sorters miljöbedömningar, och vilken är det du ska göra? Vad ska finnas med i en miljökonsekvensbeskrivning (MKB)? Vem ska du bjuda in till samråd?

Den här kursen är en praktisk fördjupning för dig som behöver hantera miljöbedömningar i din yrkesroll, där vi kommer att gå igenom hela processen steg för steg. Den riktar sig både till dig som är anställd inom det offentliga, kanske vid en kommun eller länsstyrelse, och till dig som jobbar inom privat sektor. Här kommer du att få en konkret genomgång av innehållet i 6 kap. MB. Du kommer att få lära dig om både strategiska och specifika miljöbedömningar och i vilken situation respektive miljöbedömning är lämplig. I kursen går vi igenom hur man upprättar en MKB och hur viktigt det är med ett väl genomfört samråd. Vi kommer också att gå in på en del specialfall, som miljöbedömningar i Natura 2000-områden och i vilka situationer man ska göra det som kallas en liten MKB.

Ett smakprov från webbkursen

Till din hjälp finns genomgångar av gällande lagstiftning och rättsfall från verkligheten. I varje kapitel finns det övningar där du får pröva att hantera olika situationer och testa dina nya kunskaper. Du får också tillgång till allt juridiskt material som tas upp. Du genomför kursen i ditt eget tempo vid datorn, surfplattan eller mobilen. I slutet av kursen gör du ett test där du svarar på ett antal flervalsfrågor. När du klarat testet får du ett kursintyg.

Programpunkter

  • Miljöbedömningen och dess syfte
  • “En betydande miljöpåverkan”
  • Strategisk miljöbedömning
  • MKB vid en strategisk miljöbedömning
  • Samråd vid en strategisk miljöbedömning
  • Specifik miljöbedömning
  • MKB vid en specifik miljöbedömning
  • En liten MKB – när ingen betydande miljöpåverkan uppkommer
  • Avgränsningssamråd
John Woivalin

Manus och föreläsare

John Woivalin Biträdande jurist, Alrutz’ Advokatbyrå AB

John Woivalin arbetar som biträdande jurist på Alrutz’ Advokatbyrå och har tidigare erfarenhet som juridisk rådgivare inom miljörätt på JP Infonet.

Tillgängliga kursupplägg

Beställ din webbkurs här - du får 1 plats i 1 månad från köpdatum

Beställ din webbkurs här - du får 1 plats i 1 månad från köpdatum

ca 1,5 h Webbkurs stacks 1200 kr

Kurs: Webbkurs Miljöbedömningar – samråd och MKB

1. Deltagare

2. Företagsinformation

Se vår integritetspolicy Se våra villkor
Anmäl dig
Abonnemang till flera

Abonnemang till flera

ca 1,5 h Webbkurs

Kurs: Webbkurs Miljöbedömningar – samråd och MKB

Fyll i dina uppgifter och ange i meddelande fältet hur många platser till webbkursen du önskar så återkommer vi så snart som möjligt.

Se vår integritetspolicy
skyddas av reCAPTCHA
Skicka förfrågan

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom miljörätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

Bolag uppfyller inte kraven i 3 kap. 4 § MB om god hushållning av jordbruksmark och en storskalig solcellspark är därför förbjuden, anser MÖD.

30 maj 2024

Mattias Goldmanns analys visar att Sveriges medlemskapet i Nato får betydande konsekvenser för Sveriges agerande inom klimat, infrastruktur och energi.  

23 maj 2024

I denna intervju med Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet, berättar han bland annat om bakgrunden till målet, målets betydelse för Aurora-målet och andra konsekvenser av utgången i målet.  

23 maj 2024