Om kursen
Familjehemsvården av barn och unga hör till det mest lagreglerade området inom socialtjänsten och många komplexa frågor aktualiseras vid tillämpning av regelverket. Oavsett orsak till placering så är placerade barn en särskilt utsatt grupp som samhället åtagit sig att skydda och stödja, och det är av stor vikt att handläggningen sker med rättssäkerhet och god kvalitet
Socialnämndens ansvar för de placerade barnen har skärpts de senaste åren, och regler har införts för ett ökat barnperspektiv. Exempel på detta är föreskrifterna om barns delaktighet i processen och barns rätt till egen socialsekreterare. Andra exempel är skyldigheten att dokumentera uppföljningsåtgärder och resultat.
Kursen innehåller en grundläggande genomgång av regelverket för socialtjänstens arbete med placeringar av barn och unga i syfte att underlätta tillämpning av lagstiftningen i praktiken. Socialnämndens övergripande ansvar berörs, men främst behandlas de åtgärder som socialtjänsten behöver vidta när det står klart att ett barn behöver vård utanför hemmet. Även om temat för kursen är placering av barn i familjehem är merparten av innehållet relevant också vid placering i HVB.
Kursen riktar sig främst till socialsekreterare, familjehemssekreterare och chefer som arbetar inom individ- och familjeomsorgen, men passar även andra som är intresserade av dessa frågor.
Omdöme om kursen (5/5)
Baseras på 6 kursdeltagare