Logga in

Glömt ditt lösenord?

Kurs

Offentlighet och sekretess – med fokus på informationssäkerhet

Offentlighet och sekretess – med fokus på informationssäkerhet

Om kursen

Informationssäkerhet handlar om att rätt information ska finnas tillgänglig för rätt personer, och i rätt tid. Informationen ska inte kunna hamna i orätta händer och därmed riskera att missbrukas. Rätt kunskap är avgörande för att säkerställa att lagstiftningens krav på konfidentialitet, integritet och tillgänglighet för information är uppfyllda.

Under denna kurs får du en inblick i de sekretessbestämmelser som omfattas av säkerhetsskyddslagen, särskilt bestämmelser i offentlighets- och sekretesslagen (OSL). Du får verktyg som hjälper dig att navigera i gränsdragningen mellan de olika regelverken, såsom OSL, lagen om företagshemligheter, brottsbalken, skyddslagen och säkerhetsskyddslagen tillsammans med tillhörande förordningar och föreskrifter. Därtill lär du dig att bedöma om din verksamhet omfattas av säkerhetsskyddslagen.

Kommunal och regional verksamhet som omfattas av säkerhetsskyddslagen är särskilt sådan som handlar om rättsväsendet, el och kraftförsörjning, vattenförsörjning och transport. För dessa verksamheter gäller särskilda krav som måste beaktas, därtill har de en skyldighet att utreda om de faktiskt bedriver säkerhetskänslig verksamhet eller hanterar säkerhetsskyddsklassade uppgifter och därmed behöver skydda sin verksamhet enligt lag.

För vem passar kursen?

Denna kurs riktar sig till dig som arbetar med samhällsviktig information i kommunal, regional, statlig eller annan offentlig verksamhet som ansvarar för verksamhetsområden enligt lag.

Programpunkter

  • I vilka verksamheter förekommer säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter?
  • Hur förhåller sig säkerhetsskyddsreglerna till annan för offentlig sektor gällande regler om informationssäkerhet, exempelvis NIS och NIS2
  • Vilka sekretessregler träffar de säkerhetskyddsklassificerade uppgifterna?
  • Begreppsbeskrivning (vad är säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter)
  • Vilka säkerhetsåtgärder behöver vidtas mot bakgrund av uppgifternas art och verksamheten?
  • Hur genomförs en säkerhetsprövning i praktiken för din verksamhet?
  • Gränsdragningen mellan olika säkerhetsklasser för anlitad personal
  • När behöver du upprätta ett SUA-avtal?
  • I vilka situationer kan verksamheten drabbas av sanktioner vid åsidosättande av säkerhetsskyddslagen och kan dessa träffa enskilda personer i verksamheten? (Kan ledningen bli personligt ansvarig?)

Kursmaterial

Allt material som tas upp under kurser får du tillgång till via en kursportal. Om du inte sedan tidigare har inloggningsuppgifter så skickas de till dig senast dagen innan kurstillfället.

I samband med kurstillfället får du även tillgång till informationstjänsten JP Förvaltningsnet, där du hittar ytterligare fördjupande material inom rättsområdet.

Conny Larsson

Kursledare

Conny Larsson Advokat, Advokatfirman Singularity Law AB

Conny Larsson är advokat vid Advokatfirman Singularity Law AB och juris magister i IT-rätt. Han har cirka 25 års yrkeserfarenhet av IT-rättsliga frågor, där han bland annat varit verksjurist vid Televerket Radio.

Tillgängliga kursupplägg

Anmäl intresse

Anmäl intresse

Livesänd/på plats

Kurs: Offentlighet och sekretess – med fokus på informationssäkerhet

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig när det finns ett datum för kursen.

Se vår integritetspolicy
Skicka anmälan

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom förvaltningsrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

I vissa fall är det självklart när detta sker, i andra fall uppstår det oklarheter. I denna analys redogör vår expert Lars Clevesköld för när detta anses ha skett under olika omständigheter och för olika typer av handlingar.  

22 apr 2024

När ett dokument laddas upp för gemensam redigering i en extern molntjänst är det ett led i en teknisk bearbetning eller teknisk lagring av dokumentet. HFD slår därför fast att en handling inte blir allmän av ett sådant förfarande.

11 apr 2024

För första gången på 20 år minskar valdeltagandet bland unga i åldrarna 18–24 år. Det framgår av en ny rapport från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF.  

11 apr 2024