Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Webbkurs

Civil beredskap i kommunen

Civil beredskap i kommunen

Om kursen

Välkommen till webbkursen Civil beredskap i kommunen!

Det svenska försvaret står inför en historisk upprustning. Totalförsvaret består av två delar: det militära försvaret och det som brukar kallas civilförsvaret. I början av 90-talet monterades en stor del av civilförsvaret ner och fokuset lades i stället på krisberedskap. Med anledning av det säkerhetspolitiska läget i världen har regeringen beslutat att de civila myndigheterna tillsammans med MSB och Försvarsmakten ska återuppta en sammanhängande försvarsplanering. Det finns därför ett stort arbete för civila myndigheter och andra aktörer att genomföra för att rusta upp det civila försvaret.

Men vad är det egentligen vi syftar på när vi pratar om civilt försvar och civil beredskap? Vilken roll spelar de i totalförsvaret och vilka aktörer ska delta? I den här kursen får du en introduktion till det civila samhällets roll i det svenska försvaret. Vi kommer att gå igenom grundläggande begrepp som civilt försvar, civil beredskap och civilplikt, vad höjd beredskap innebär och vilka bestämmelser och principer som lägger grunden för det civila försvaret. Kursen ger en översikt över kommuners och regioners ansvar att bedriva totalförsvarsplanering och vidta beredskapsförberedelser.

Du får tillgång till allt juridiskt material som tas upp och genomför kursen i ditt eget tempo vid datorn, surfplattan eller mobilen. I slutet av kursen gör du ett test där du svarar på ett antal flervalsfrågor. När du klarat testet får du ett kursintyg. 

Programpunkter

  • Historia och vårt försvar
  • Ansvarsfördelning
  • Beredskapssektorer
  • Samhällsviktig verksamhet
  • Principer och lagar
  • Höjd beredskap
  • Totalförsvarsplikt
  • Krigsplacering
Gustaf von Essen

Manus och föreläsare

Gustaf von Essen är jurist och har tidigare arbetat med juridisk rådgivning inom skoljuridik och socialrätt på JP Infonet. Dessutom har han arbetat inom domstolsväsendet och även som utredare på avdelningen för regler och behörighet inom Socialstyrelsen.

Tillgängliga kursupplägg

Beställ din webbkurs här - du får 1 plats i 1 månad från köpdatum

Beställ din webbkurs här - du får 1 plats i 1 månad från köpdatum

Ca 1 h Webbkurs stacks 1200 kr

Kurs: Webbkurs Civil beredskap i kommunen

1. Deltagare

2. Företagsinformation

Se vår integritetspolicy Se våra villkor
Anmäl dig
Abonnemang till flera

Abonnemang till flera

Ca 1 h Webbkurs

Kurs: Webbkurs Civil beredskap i kommunen

Fyll i dina uppgifter och ange i meddelande fältet hur många platser till webbkursen du önskar så återkommer vi så snart som möjligt.

Se vår integritetspolicy
skyddas av reCAPTCHA
Skicka förfrågan

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom förvaltningsrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

En man ville hos en kommun ta del av 41 000 000 mejl på plats i stadshuset. Kammarrätten instämmer i kommunstyrelsens bedömning att det skulle möta betydande hinder att tillhandahålla handlingarna på stället. Mannen får därför inte ta del av handlingarna.   

1 okt 2024

Flertalet kammarrättsavgöranden har under sommaren 2024 prövat en journalists begäran att få ta del av handlingar i ett individärende med stöd av en fullmakt från den enskildes föräldrar. I denna analys tittar Kalle Larsson närmare på kammarrätternas resonemang.  

30 sep 2024

Upptagningar i databaser omfattas av biblioteksregeln om de används på samma sätt som böcker i ett bibliotek. Det konstaterar kammarrätten och beslutar därför att en domstol inte behöver lämna ut en lagkommentar.

30 aug 2024