Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

hammer lagkommentar till lagen om målsägandebiträde

Lagkommentaren är skriven av Jakob Sindahl, är praktiskt inriktad, och vänder sig i första hand till jurister som i sitt yrke tillämpar lagen om målsägandebiträde.

Prova gratis

Är du intresserad av våra tjänster? Ange dina kontaktuppgifter nedan samt vilken tjänst du vill testa så kontaktar vi dig inom kort med inloggningsuppgifter för en kostnadsfri testperiod.

Visa alla tjänster

Beslutsstöd

Lagefterlevnad

Se vår integritetspolicy

Den här lagkommentaren är en del av JP Juridiskt Bibliotek där du hittar alla våra lagkommentarer, samt analyser av ny lagstiftning och oklara rättsfrågor. Klicka på Prova gratis för att testa tjänsten och hålla dig à jour med gällande rätt.

Kommentar till lagen om målsägandebiträde

En förundersökning och efterföljande rättegång kan vara krävande för en målsägande. Därför har han eller hon i vissa fall rätt till ett målsägandebiträde. Målsägandebiträdet är en erfaren jurist som på olika sätt ger målsäganden stöd under förundersökningen och rättegången. Lagen (1988:609) om målsägandebiträde bestämmer när och hur ett målsägandebiträde förordnas.

Den här kommentaren går igenom hur lagen om målsägandebiträde ska tillämpas. Den inleds med en genomgång av huvuddragen i de ändringar som gjorts i lagen sedan den trädde ikraft. Därefter gås lagens paragrafer igenom med hänvisningar till förarbeten, avgöranden från Högsta domstolen och refererade avgöranden från hovrätterna.

Kommentaren är praktiskt inriktad. Den vänder sig i första hand till jurister som i sitt yrke tillämpar lagen om målsägandebiträde.

Författare

Jakob Sindahl

Assessor Svea hovrätt

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom straffrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

Juristpaketet innehåller en rättsdatabas med lagkommentarer och övrigt juridiskt material. Paketet är ett prisvärt och flexibelt alternativ för advokater och jurister.  

17 apr 2024

I ”Dödsorsaken” kommer HD fram till att det, vid flera möjliga orsaker, är tillräckligt att en handling bidragit till brottsoffrets död för att döma den åtalade för mord. Vår expert Dennis Martinsson analyserar här målet.   

9 apr 2024

Nu finns en ny lagkommentar till penningtvättsbrottslagen publicerad i JP Juridiskt bibliotek. Läs vår intervju med författaren Marie Wallin.

10 nov 2023