Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

hammer lagkommentar till lagen om skuldsanering för företagare

Lagkommentaren är skriven av professor Annina H. Persson och juris. dr. Ann-Sofie Henrikson. Kommentaren beskriver det aktuella rättsläget och behandlar frågor som är relevanta för den praktiserande juristen.

Prova gratis

Är du intresserad av våra tjänster? Ange dina kontaktuppgifter nedan samt vilken tjänst du vill testa så kontaktar vi dig inom kort med inloggningsuppgifter för en kostnadsfri testperiod.

Visa alla tjänster

Beslutsstöd

Lagefterlevnad

Se vår integritetspolicy

Den här lagkommentaren är en del av JP Juridiskt Bibliotek där du hittar alla våra lagkommentarer, samt analyser av ny lagstiftning och oklara rättsfrågor. Klicka på Prova gratis för att testa tjänsten och hålla dig à jour med gällande rätt.

Kommentar till lagen om skuldsanering för företagare

Lagen (2016:676) om skuldsanering för företagare (F-skuldsaneringslagen) trädde i kraft 1 november 2016 och tillhandahåller en särskild form av skuldsanering för företagare eller närstående till företagare, så kallad F-skuldsanering. F-skuldsanering innebär att gäldenären delvis befrias från betalningsansvar för skulder som omfattas av F-skuldsaneringen.

Syftet med att införa en särskild form av skuldsanering för företagare är att förbättra förutsättningarna att driva företag i Sverige, minska riskerna med att driva företag och ge fler näringsidkare en möjlighet till en andra chans. Lagen ska möjliggöra en nystart för överskuldsatta näringsidkare som har varit engagerade i en verksamhet som drivits på ett försvarligt och lojalt sätt.

I kommentaren behandlas ingående F-skuldsaneringslagens bestämmelser paragrafvis om till exempel villkoren för F-skuldsanering, ansökans innehåll, handläggningen av ansökan, innehållet i F-skuldsaneringen samt överklagande av kronofogdemyndighetens beslut. 

Annina H. Persson

Professor i fastighetsjuridik, Institutionen...

Ann-Sofie Henrikson

Juris. dr. vid Juridiska institutionen Umeå...

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom insolvensrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Tjänster

Nyheter

HD beviljade resning av AD 2022 nr 26 i ”Emmabodas resningsansökan”. I denna analys undersöker vår expert Jonatan Schytzer det rättsfallet.

15 mar 2024

Frågan rörde om Kronofogdemyndigheten med befriande verkan har utbetalt belopp till annan än den skattskyldige grundat på ett bedrägeri. Domen analyseras av advokat Börje Leidhammar.

15 mar 2024

I princip sedan lagen om företagsrekonstruktion trädde i kraft har det diskuterats hur den kan förbättras. Här analyserar Jonatan Schytzer tre särskilt viktiga förslag i EU:s rekonstruktionsdirektiv.

8 apr 2021