Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

hammer lagkommentar till lagen om tillämpning av europeiska unionens statsstödsregler

Lagkommentaren är skriven av Joakim Lavér, Peter Forsberg och Philip Thorell. Kommentaren fokuserar på den praktiska tillämpningen och tolkningen av bestämmelserna.

Är du intresserad av våra tjänster? Ange dina kontaktuppgifter nedan samt vilken tjänst du vill testa så kontaktar vi dig inom kort med inloggningsuppgifter för en kostnadsfri testperiod.

Visa alla tjänster

Beslutsstöd

Lagefterlevnad

Se vår integritetspolicy

Den här lagkommentaren är en del av JP Juridiskt Bibliotek där du hittar alla våra lagkommentarer, samt analyser av ny lagstiftning och oklara rättsfrågor. Klicka på Prova gratis för att testa tjänsten och hålla dig à jour med gällande rätt.

Kommentar till lagen om tillämpning av Europeiska unionens statsstödsregler

Som en del av EU:s konkurrensrätt gäller enligt artikel 107 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt som huvudregel ett förbud mot så kallat statsstöd. Med statsstöd menas stöd som ges av en medlemsstat eller med hjälp av statliga medel som snedvrider konkurrensen genom att gynna vissa företag eller viss produktion och som påverkar handeln mellan EU:s medlemsstater. Reglerna ska garantera att stater inte påverkar frihandeln inom EU genom att ge inhemska företag ekonomiska fördelar. 

Hur statsstödsreglerna ska implementeras i medlemsstaterna regleras dock inte uttömmande i EU-rätten. För Sveriges räkning finns därför lagen (2013:388) om tillämpning av Europeiska unionens statsstödsregler, som reglerar de processuella aspekterna av statsstödsreglerna. Den innehåller bestämmelser om bland annat talerätt, ränta och verkställighet, och är därför av utomordentlig betydelse för de praktiska möjligheterna att använda sig av statsstödsreglerna i exempelvis tvister. 

Den här kommentaren innehåller vägledning om statsstödsbegreppet, kommentarer till varje paragraf och en redogörelse för de sätt som en talan kan föras på mot ett statsstödsbeslut i svensk domstol. Kommentaren uppdateras regelbundet utifrån förändringar såväl nationellt som på EU-nivå. Kommentaren riktar sig till jurister som kommer i kontakt med statsstödsfrågor, både inom offentlig förvaltning på statlig eller kommunal nivå och inom privat verksamhet. Den är också användbar för andra som vill fördjupa sig i statsstödsreglernas betydelse i en svensk kontext.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom konkurrensrätt och upphandlingsrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Säkerhetsskyddad upphandling
Upphandlingsrättsdagen

Tjänster

Nyheter

Nya yrkanden kan inte prekluderas. Det slår kammarrätten fast i denna dom efter att ha konstaterat att domstolen inte är bunden av yrkanden från parterna när den ska avgöra vilken åtgärd den ska besluta om.

26 sep 2024

Den här analysen rör frågan om ett bolag behövde påtala att en upphandlande myndighet brutit mot reglerna om ramavtals löptid för att uppfylla skaderekvisitet.

26 sep 2024

Vad ligger i begreppet ”självständiga och oberoende” och hur agerar man rent praktiskt om man får två misstänkt lika koncernanbud? Detta kommer upphandlingsjuristen Fredrik Rogö berätta mer om under Upphandlingsrättsdagen den 7 november. Läs vår intervju med honom!

10 sep 2024