Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

hammer lagkommentar till penningtvättsbrottslagen

Lagkommentaren är skriven av Marie Wallin, jurist och f.d. kammaråklagare. Kommentaren vänder sig till jurister och andra som i sin yrkesutövning arbetar med penningtvättsfrågor och risker kopplade till transaktioner.

Prova gratis

Är du intresserad av våra tjänster? Ange dina kontaktuppgifter nedan samt vilken tjänst du vill testa så kontaktar vi dig inom kort med inloggningsuppgifter för en kostnadsfri testperiod.

Visa alla tjänster

Beslutsstöd

Lagefterlevnad

Se vår integritetspolicy

Den här lagkommentaren är en del av JP Juridiskt Bibliotek där du hittar alla våra lagkommentarer, samt analyser av ny lagstiftning och oklara rättsfrågor. Klicka på Prova gratis för att testa tjänsten och hålla dig à jour med gällande rätt.

Kommentar till penningtvättsbrottslagen

Penningtvätt innebär kortfattat att illegala brottsvinster, och utbyten av sådana, integreras i det legala samhället. I Sverige motverkas penningtvätt genom två olika lagar, där penningtvättsbrottslagen (2014:307) är den ena.

Penningtvättsbrottslagen kom till 2014 med det uttalade syftet att både bekämpa penningtvätt och återta brottsvinster från de kriminella.

I denna lagkommentar kommenteras penningtvättsbrottslagen paragraf för paragraf. Kommentaren innehåller en redogörelse för lagstiftarens intentioner med lagen. Den innehåller även hänvisningar till hur lagen hittills har tillämpats av de allmänna domstolarna.

Kommentaren vänder sig till jurister och andra som i sin yrkesutövning på ett eller annat sätt arbetar med penningtvättsfrågor och risker kopplade till transaktioner. Som exempel kan nämnas anställda vid domstolar samt statliga och kommunala myndigheter såväl som förundersökningsledare och utredare inom Åklagarmyndigheten och Polismyndigheten. På den privata marknaden kan nämnas advokater och jurister samt tjänstemän vid banker, försäkringsbolag, mäklarbyråer, redovisningsbyråer och revisionsbolag. Även för andra som behöver orientera sig om vad den straffrättsliga dimensionen av penningtvätt innebär utgör kommentaren en nyttig vägledning.

Författare

Marie Wallin

Jurist, f.d. kammaråklagare

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom straffrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

Juristpaketet innehåller en rättsdatabas med lagkommentarer och övrigt juridiskt material. Paketet är ett prisvärt och flexibelt alternativ för advokater och jurister.  

17 apr 2024

I ”Dödsorsaken” kommer HD fram till att det, vid flera möjliga orsaker, är tillräckligt att en handling bidragit till brottsoffrets död för att döma den åtalade för mord. Vår expert Dennis Martinsson analyserar här målet.   

9 apr 2024

Nu finns en ny lagkommentar till penningtvättsbrottslagen publicerad i JP Juridiskt bibliotek. Läs vår intervju med författaren Marie Wallin.

10 nov 2023