Kurs
Dagvattenjuridik
Om kursen
Hantering av dagvatten är komplex och angår många olika aktörer. Det kan vara kommunala organ som va-huvudmannen, miljö- och hälsa, parkförvaltningen, gatukontoret eller kommunala fastigheter.
Men även privata aktörer som ansvarar för projektering liksom arkitekter och byggare måste ha klart för sig vilka regler som finns. Ny bebyggelse ska lokaliseras till lämplig mark och befintlig bebyggelse måste avpassas till de ökade regnmängderna. Även ingrepp i landskapet kan bli nödvändiga på grund av stegrad nederbörd.
Den juridiska regleringen av dagvatten finns i flera lagar som dessutom inte är samordnade. Såväl plan- och bygglagen som miljöbalken reglerar dagvattenfrågorna liksom vattentjänstlagen som lägger ett tungt ansvar på utbyggnaden av den kommunala hanteringen av dagvatten.
En ytterligare aspekt vid sidan av översvämningsriken är miljöaspekterna av dagvatten, exempelvis vilka föroreningar olika dagvattenmassor kan innehålla och när visst dagvatten borde tvingas renas före utsläpp i vattendrag. Här har reglerna om miljökvalitetsnormer kommit att spela en alltmer viktig roll.
Våra kurser uppfyller advokatsamfundets krav på professionell vidareutbildning. Efter genomgången kurs erhåller samtliga deltagare ett intyg där antalet utbildningstimmar specificeras.
För vem passar kursen?
Kursen riktar sig till dig som arbetar inom olika kommunala samt till privata aktörer som ansvarar för projektering som arkitekter och byggare med flera. Du behöver inga förkunskaper för att kunna ta del av kursen.
Programpunkter
- Klimatanpassad planering i juridisk belysning
- Lämplig markanvändning enligt plan- och bygglagen
- Vilka krav som kan ställas i detaljplan, bygglov och startbesked
- Vattentjänstlagens regler om verksamhetsområde för dagvatten
- Rättsliga möjligheter och begränsningar i fråga om öppna dagvattenlösningar
- Det kommunala ansvaret för brister i dagvattenhanteringen
- Krav på rening av dagvatten enligt miljöbalken
- Miljökvalitetsnormer enligt miljöbalken
- Rättsfall som illustrerar rättstillämpningen

Kursmaterial
Allt material som tas upp under kurser får du tillgång till via en kursportal. Om du inte sedan tidigare har inloggningsuppgifter så skickas de till dig senast dagen innan kurstillfället.
I samband med kurstillfället får du även tillgång till informationstjänsten JP Miljönet, där du hittar ytterligare fördjupande material inom rättsområdet.
Är du jurist får du möjligheten att testa Juristpaketet kostnadsfritt. Paketet innehåller en digital rättsdatabas med lagkommentarer och övrigt juridiskt material du behöver.
Omdöme om kursen (4,5/5)
Baseras på 7 kursdeltagare
Kursledare
Stefan Rubenson har tidigare varit ordförande i Statens Va-nämnd och chef för Miljödepartementets rättsenhet med ansvar för lagstiftningsarbetet av miljöbalken. Håller utbildning inom miljörätt och skriver för JP Miljönet och JP Samhällsbyggnadsnet.
Tillgängliga kursupplägg
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom miljörätt:
Upptäck mer
Kurser
Tjänster
Nyheter
MÖD anser att de uppgifter som länsstyrelsens lämnat varit tillräckliga för att visa att klättrings- och vandringsleden innebär en otillåten störning av en skyddad art som omfattas av sekretess.
20 maj 2025
Riksdagen har nu sagt ja till regeringens förslag om lättnader i strandskyddsreglerna. De nya reglerna börjar gälla den 1 juli 2025.
19 maj 2025
MÖD bedömer att det saknats förutsättningar för att meddela strandskyddsdispens för förlängning av en befintlig brygga vid ett fritidshus på en ö utan fasta bro- och färjeförbindelser.
22 apr 2025