Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Webbkurs

Skolans arbete mot kränkande behandling

Skolans arbete mot kränkande behandling

Om kursen

Välkommen till webbkursen Skolans arbete mot kränkande behandling!

 Barn ska inte behöva bli utsatta för kränkande behandling eller diskriminering. Både skolan och förskolan har ett långtgående ansvar att skydda barn och elever genom att dels arbeta förebyggande, dels utreda och vidta åtgärder om något har hänt. Det här ansvaret fördelas mellan lärare, annan skolpersonal, rektor och huvudman och regleras framför allt i skollagen och diskrimineringslagen.

 I den här kursen kommer du att få en helhetsbild av arbetet mot diskriminering och kränkande behandling i skola och förskola. Den passar både dig som arbetar ute i verksamheten och dig som arbetar på exempelvis förvaltningen. Ett särskilt fokus ligger på att reda ut vilka skyldigheter skolpersonalen och huvudmannen har när ett barn eller en elev upplever sig ha blivit utsatt.

 Du kommer att få lära dig vad begreppen diskriminering och kränkande behandling faktiskt innebär, och vem som har ansvar i olika situationer. I två kapitel går vi i detalj igenom hela processen steg för steg, hur man anmäler, utreder, åtgärdar och följer upp när man misstänker att ett barn eller en elev har blivit diskriminerad eller utsatt för kränkande behandling.

Webbkursen tar upp gällande lagstiftning och ger dig också möjlighet att fördjupa dig i verkliga rättsfall för att förstå hur lagbestämmelserna tillämpas. Du får även tillgång till allt juridiskt material som tas upp i kursen, inklusive rättsfall och beslut från Diskrimineringsombudsmannen, Skolinspektionen och andra instanser.

 Du genomför kursen i ditt eget tempo vid datorn, surfplattan eller mobilen. I slutet av kursen finns ett test med ett antal flervalsfrågor. När du klarat testet får du ett kursintyg.

Programpunkter

  • Gällande lagstiftning och barns rättigheter
  • Ansvarsfördelningen
  • Diskriminering
  • Kränkande behandling
  • Huvudmannens skyldigheter
  • Processen – att få kännedom och anmäla
  • Processen – att utreda och sätta in åtgärder
  • Övriga frågor
Janna Sundberg

Manus och föreläsare

Janna Sundberg Rådgivare, jurist

Janna är jurist och arbetar med rådgivning inom skola och håller kurser inom skoljuridik samt kurser inom förvaltningsrätt på JP Infonet. Hon har tidigare arbetat på Skolinspektionen, Skolväsendets överklagandenämnd och inom domstolsväsendet.

Tillgängliga kursupplägg

Beställ din webbkurs här - du får 1 plats i 1 månad från köpdatum

Beställ din webbkurs här - du får 1 plats i 1 månad från köpdatum

1,5 h - 2 h Webbkurs stacks 1200 kr

Kurs: Webbkurs Skolans arbete mot kränkande behandling

1. Deltagare

2. Företagsinformation

Se vår integritetspolicy Se våra villkor
Anmäl dig
Abonnemang till flera

Abonnemang till flera

1,5 h - 2 h Webbkurs

Kurs: Webbkurs Skolans arbete mot kränkande behandling

Fyll i dina uppgifter och ange i meddelande fältet hur många platser till webbkursen du önskar så återkommer vi så snart som möjligt.

Se vår integritetspolicy
skyddas av reCAPTCHA
Skicka förfrågan

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom skoljuridik:

Se vår integritetspolicy