Om kursen
Alla som arbetar inom socialtjänsten konfronteras med frågor kring offentlighet och sekretess samt hantering av handlingar och uppgifter. Det spelar ingen roll om du är behandlare, socialsekreterare, chef inom socialtjänsten eller förtroendevald i en socialnämnd. Alla som tillhör en socialnämnd och en socialförvaltning måste ha goda kunskaper om allmänna handlingar och tillämpliga sekretessbestämmelser.
Offentlighetsprincipen och sekretessreglerna och deras tillämpning kan uppfattas som svåröverskådliga. Det är inte alltid en lätt uppgift för en socialsekreterare eller en biståndshandläggare att bedöma huruvida en uppgift ska lämnas ut eller inte till någon som har begärt att den lämnas ut. Det massmediala trycket kan ofta göra att situationen känns pressande. Behovet av en korrekt handläggning och bedömning skärps därför ytterligare.
Kursen Offentlighet och sekretess för socialtjänsten tar ett avstamp i tryckfrihetsförordningen och förklarar vad som är en allmän handling innan vi går noggrant genom alla tillämpliga sekretessbestämmelser och hur man gör sekretessprövningar. Dessutom bearbetar vi ingående de sekretessbrytande bestämmelserna i 26 och 10 kapitlet OSL samt möjligheterna till samverkan med andra myndigheter utifrån sekretessregleringen.
Vi tar även upp alla relevanta uppgiftsskyldigheter som är utspridda i speciallagstiftning, till exempel i utlänningslagen, socialförsäkringsbalken med mera.
Kursen riktar sig till alla som arbetar inom socialtjänsten (både IFO och Vård och omsorg) och det krävs inga förkunskaper av dig som deltagare.
Omdöme om kursen (5/5)
Baseras på 6 kursdeltagare