Logga in

Glömt ditt lösenord?

Kurs

Klimatanpassning enligt plan- och bygglagen

Klimatanpassning enligt plan- och bygglagen

Om kursen

Den här kursen behandlar de mycket aktuella frågorna vad gäller rättsliga möjligheter till klimatanpassning enligt PBL. Under kursen får du svar på hur behovet av klimatanpassning ser ut i Sverige. Vi tittar närmare på klimatscenarier från bland annat SMHI, SIG och MSB.

Vi kommer gå igenom vilka utredningar som krävs vid detaljplaneläggning, vilka planbestämmelser som kan användas för klimatanpassning och skydd av samhällen samt när villkor kan användas för att bevilja bygglov. Vi kikar också närmare på rättsfall med upphävda detaljplaner och exempel från översvämningar och skred.

För vem passar kursen?

Kursen vänder sig i första hand till alla som arbetar med stadsutveckling och som kommer i kontakt med klimatanpassningsfrågor. Det vill säga fastighetsägare och exploatörer. Kursen vänder sig särskilt till de som arbetar med planering och bygglov enligt PBL. Under kursen beskrivs möjliga åtgärder vid klimatanpassning. Kunskaper i samhällsplanering förväntas av deltagarna. 

Om du i stället är nybörjare eller redan har praktisk erfarenhet men behöver förstärka och aktualisera dina teoretiska kunskaper, rekommenderar vi vår PBL-utbildning där du får en grundlig genomgång av plan- och bygglagen.

Programpunkter

  • Inledning
  • Förändrat klimat
  • Hantering av befintlig bebyggelse i ett förändrat klimat. Vem har ansvar? Den enskilde fastighetsägaren eller stat och kommun?
  • Detaljplanering för ett förändrat klimat. Vad ska man tänka på för att detaljplanerna inte ska bli upphävda?
  • Klimatanpassning i bygglov.
  • Upphävda detaljplaner.
  • Vad är på gång, utredningar och eventuella lagändringar.

Kursmaterial

Allt material som tas upp under kurser får du tillgång till via en kursportal. Om du inte sedan tidigare har inloggningsuppgifter så skickas de till dig senast dagen innan kurstillfället.

I samband med kurstillfället får du även tillgång till informationstjänsten JP Fastighetsnet, där du hittar ytterligare fördjupande material inom rättsområdet.

Sven Boberg

Kursledare

Sven Boberg Chefsjurist, Stadsbyggnadskontoret i Göteborg

Tillgängliga kursupplägg

Anmäl intresse

Anmäl intresse

Livesänd/på plats

Kurs: Klimatanpassning enligt plan- och bygglagen

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig när det finns ett datum för kursen.

Se vår integritetspolicy
Skicka anmälan

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom fastighetsrätt och samhällsplanering:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

Regeringen tillsätter nu en samordnare med uppdrag att verka för att genom avyttring av statlig mark få till stånd bostadsbyggande på statens fastigheter.

25 mar 2024

Regeringen föreslår i en lagrådsremiss att fastighetsägare ska få utökade möjligheter att bryta med hyresgäster som begår brottsliga handlingar.

22 mar 2024

Under 2023 ökade antalet vräkningar med 10 procent jämfört med året innan. Antalet vräkningar där barn berörs har också ökat. Det framgår av nya siffror från Kronofogden.

26 feb 2024