Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Maria Bjurholm

Rådgivare, jurist

Maria Bjurholm är jurist med specialisering i skoljuridik och allmän förvaltningsrätt. Maria har genom 16 års erfarenhet av undervisning utvecklat en mycket god pedagogisk skicklighet att förmedla information till olika målgrupper. Sedan 2014 utbildar Maria i skoljuridik och allmän förvaltningsrätt genom webbkurser, öppna utbildningar och kundanpassade utbildningar. Maria håller även utbildningar för skoladministratörer. Läs intervjun med Maria där hon berättar om skoladministratörens arbetsvardag och vilka utmaningar de ställs inför.

Maria var redaktör för företagets informationstjänster JP Skolnet och JP Förvaltningsnet mellan åren 2012 - 2022. Hon har jobbat på JP Infonet sedan 2010.

Så här berättar Maria om sin roll som rådgivare:

Som rådgivare på JP är arbetsuppgifterna mycket varierande och det uppskattar jag. Jag arbetar inom skol- och förvaltningsområdet och därför har jag hjälpt både kommuner och fristående skolor med rättsliga frågor inom dessa områden. Några exempel är: Får polisen hämta elever i skolan? Vilken insyn ska utbildningsnämnden ha i ärenden om kränkande behandling? Hur fungerar lärares upphovsrätt till sina lektionsplaneringar? Kan stödbehövande elevers studieplan anpassas så att PRAO prioriteras bort? Har en kommun möjlighet att blockera användare på sociala medier? Får vårdnadshavare ut dokumentation inför den orosanmälan som skolan tänkt göra? Kan en kommunal skola ta emot pengar från en föräldraförening eller betraktas detta som en muta? Frågorna är som sagt mycket varierade. Jag har också skrivit överklaganden till domstol i frågor om grundbelopp och tilläggsbelopp.

Att hålla utbildningar är också en del av mitt arbete. Jag har utbildat skoladministratörer många gånger, men också föreläst om kommunallagen och förvaltningslagen för både tjänstemän och politiker. Däremellan har det blivit upphovsrätt, nätjuridik för lärare och juridiska grundkurser för tjänstemän och politiker i olika kommuner. Jag dyker också upp i våra webbkurser där jag under mina dryga 10 år i företaget har spelat in webbkurser om nya lagar och ny praxis på skolområdet, förvaltningslagen, nätjuridik och juridik för politiker.

Det roligaste är att få en praktisk inblick i de frågeställningar som kommuner brottas med och hjälpa till att tolka lagar och praxis för att lösa snåriga frågor. De jag arbetar med är väldigt tacksamma för hjälpen och den glädjen är otroligt härlig att få ta emot.

Kontakt

E-post: maria.bjurholm@jpinfonet.se
Telefon: 08 - 120 990 29

Maria jobbar med följande tjänster

Marias kurser

Kursen för dig som är skoladministratör och behöver bättra på kunskaperna om förvaltningsrätt med en praktisk förankring i skolans värld.

Kursledare: Janna Sundberg, Maria Bjurholm Livesänd Antal platser 1-dagskurs Fler tillfällen: 3 december 2024, 3 april 2025, 8 oktober 2025

Lär dig hur du bemöter rättshaveristiskt beteende på ett juridiskt korrekt sätt.

Kursledare: Maria Bjurholm Livesänd Antal platser 1-dagskurs Fler tillfällen: 6 november 2024

Den här interaktiva webbkursen ger skolpersonal en grundlig genomgång av nätjuridiken i skolan.

Manus/Föreläsare: Maria Bjurholm

Webbkursen för dig som vill lära dig mer om ärendehandläggning på en förvaltningsmyndighet och mycket mer.

Manus/Föreläsare: Maria Bjurholm

Är du kommunpolitiker och vill du få stenkoll på juridiken du behöver förhålla dig till i ditt arbete? Upptäck webbkursen för dig!

Manus/Föreläsare: Anders Vedin, Maria Bjurholm

Behöver du och dina kollegor mer kunskap om någon av de nya lagarna, eller kanske båda? Då kan en kundanpassad utbildning vara ett utmärkt alternativ.

Kursledare: Janna Sundberg, Maria Bjurholm, Natalie Glotz Stade

Kurs: Kommunal- och förvaltningslagen

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig när det finns ett datum för kursen.

Se vår integritetspolicy
skyddas av reCAPTCHA
Datum ej satt. Anmäl intresse så återkommer vi när det finns.

Söker du kompetensutveckling för rektorer och lärare inom nätpublicering – då är vår utbildning Nätjuridik i skolan perfekt. Våra föreläsare anpassar kursinnehållet efter deltagarnas behov och önskemål.

Kursledare: Maria Bjurholm

Kurs: Nätjuridik i skolan

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig när det finns ett datum för kursen.

Se vår integritetspolicy
skyddas av reCAPTCHA
Datum ej satt. Anmäl intresse så återkommer vi när det finns.