Logga in

Glömt ditt lösenord?

Kurs

Förvaltningsrätt och myndighetsutövning

Förvaltningsrätt och myndighetsutövning

Om kursen

Som tjänsteman på en myndighet styrs vardagen av en mängd lagar och förordningar. Detta för att den offentliga förvaltningen ska präglas av objektivitet och saklighet, att medborgare ska få rätt till insyn och att handläggningen ska ske effektivt. För den enskilde är det viktigt att hen får sin sak prövad på ett objektivt och sakligt sätt samt får beslut i rimlig tid. För tjänstemannen innebär detta ett högt ställt krav på kunskap om de gällande reglerna. Förutom myndighetsutövningen ska tjänstemannen se till att service och vägledning ges enligt uppställda krav. 

Denna kurs ger dig en översikt av rättssystemet och de regler som gäller vid myndighetsutövningen. Särskilda krav på tjänstemannen gällande objektivitet, att anmäla jäv och bisysslor samt vad som räknas som muta tas också upp. En fördjupning görs inom de områden som har störst praktisk betydelse för dig i det dagliga arbetet med aktuell rättspraxis och andra aktuella frågor.

Målet med kursen är att du som deltagare ska få en god överblick av rättssystemets uppbyggnad och speciellt en större förståelse för de intressen som ska tillgodoses när det kommer till myndighetsutövning och handläggning. Du kommer att känna till viktiga handläggningsåtgärder som ska vidtas och vad som åligger en tjänsteperson för att objektivitetsprincipen ska följas och sanktioner undvikas. Kort sagt så kommer du efter avslutad kurs att ha bättre möjligheter att utföra ditt arbete på ett rättssäkert sätt.

För vem passar kursen?

Kursen riktar sig främst till dig som handläggare eller annan tjänsteman som arbetar inom offentlig förvaltning samt dig som jurist som är ny inom området offentlig förvaltning. Kursen är en grundkurs som ger en övergripande genomgång av juridiken inom nedan uppräknade programpunkter.

Programpunkter

  • En översikt av det svenska regelsystemet
  • Myndighetsutövning och reglerna som styr
  • JO och JK:s roller
  • Grundläggande principer
  • Offentlighetsprincipen och allmänna handlingar
  • Handläggning enligt förvaltningslagen
  • Beslutet – dokumentation, motivering, underrättelse
  • Rättelse och ändring av beslut
  • Rätt att överklaga
  • Tjänstemannaansvar

Kursmaterial

Allt material som tas upp under kurser får du tillgång till via en kursportal. Om du inte sedan tidigare har inloggningsuppgifter så skickas de till dig senast dagen innan kurstillfället.

I samband med kurstillfället får du även tillgång till informationstjänsten JP Förvaltningsnet, där du hittar ytterligare fördjupande material inom rättsområdet.

Omdöme om kursen (4,8/5)

Omdöme om kursen (4,8)

Baseras på 6 kursdeltagare

Så tycker tidigare kursdeltagare

  • "Lärorik dag med mycket inspiration för fortsatt gott arbete." Amra Mecavica Enhetschef Marks kommun

Janna Sundberg

Kursledare

Janna Sundberg Rådgivare, jurist

Janna är jurist och arbetar med rådgivning inom skola och håller kurser inom skoljuridik samt kurser inom förvaltningsrätt på JP Infonet. Hon har tidigare arbetat på Skolinspektionen, Skolväsendets överklagandenämnd och inom domstolsväsendet.

Tillgängliga kursupplägg

Livesänd kurs

Livesänd kurs

09:00-15:00 Livesänd Antal platser stacks 3650 kr exklusive moms

Kurs: Förvaltningsrätt och myndighetsutövning

Tillfälle: den 13 november 2024 09:00-15:00 webbsänd

1. Deltagare

2. Företagsinformation

3. Fakturaadress

Se vår integritetspolicy Se våra villkor
Anmäl dig

Kurs: Förvaltningsrätt och myndighetsutövning

Se vår integritetspolicy

Är ni flera som vill gå kursen?
Skicka förfrågan om offert.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom förvaltningsrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

I vissa fall är det självklart när detta sker, i andra fall uppstår det oklarheter. I denna analys redogör vår expert Lars Clevesköld för när detta anses ha skett under olika omständigheter och för olika typer av handlingar.  

22 apr 2024

När ett dokument laddas upp för gemensam redigering i en extern molntjänst är det ett led i en teknisk bearbetning eller teknisk lagring av dokumentet. HFD slår därför fast att en handling inte blir allmän av ett sådant förfarande.

11 apr 2024

För första gången på 20 år minskar valdeltagandet bland unga i åldrarna 18–24 år. Det framgår av en ny rapport från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF.  

11 apr 2024