Logga in

Glömt ditt lösenord?

Vart femte barn har utsatts för kränkningar

skola_Vart-femte-barn-har-utsatts-för-kränkningar.jpg

Vart femte barn har blivit kallad för elaka saker eller blivit retad upprepade gånger i skolan. Det visar Rädda Barnens nya undersökning Ung röst med nästan 8 000 svarande barn.

Skolan har ett tydligt uppdrag att skapa en trygg miljö. Den ska förebygga samt aktivt motverka alla former av kränkningar, trakasserier och diskriminering. Trots det visar Rädda Barnens nyligen släppta undersökning Ung röst att dessa incidenter är en del av alltför många barns vardag.

Undersökning visar bland annat:

  • 27 procent av tjejerna har utsatts för sexuella skämt eller trakasserier, och bland killarna är det 34 procent som har utsatts för fysiskt våld i skolan.
  • Vart fjärde barn med utländsk bakgrund har blivit retad eller illa behandlad utifrån hudfärg, kultur, religion eller var man själv eller ens familj kommer från.
  • Alltför många barn får inte tillräckligt med stöd i skolan. Nio procent av de svarande upplever att de inte får den hjälp de behöver i skolan för att klara sina skoluppgifter. Sämst förutsättningar har de som identifierar sig som annat än tjej eller kille. I en jämförelse utifrån kön framgår det att drygt vart femte barn som identifierar sig som annat sällan eller aldrig får den hjälp de behöver.

Publicerad 3 jun 2022

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom skoljuridik:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

I både grundskolan och gymnasieskolan har andelen behöriga lärare ökat något jämfört med föregående läsår. Det framgår av ny statistik från Skolverket.

22 apr 2024

Det menar kammarrätten som avslår ett överklagande om utlämnande av sådana ritningar.

12 mar 2024

Förutom att betala ersättning till eleven har skolan nu meddelat att eleven kommer att erbjudas koshermat framöver.

22 feb 2024