Logga in

Glömt ditt lösenord?

Lex Sarah-rapporter är allmänna handlingar

Anställda inom socialtjänsten är skyldiga att rapportera om missförhållanden i verksamheten. Justitieombudsmannen har slagit fast att de anställda har en självständig ställning mot myndigheten som tar emot anmälningarna och att de således är allmänna handlingar. Lex Sarah-reglerna har ändrats sedan dess men kammarrätten gör fortsatt samma bedömning.

Bakgrund

En journalist begärde att få ta del av de lex Sarah-rapporter som hade kommit in till en kommun under en vecka. Socialnämnden vägrade att lämna ut rapporterna eftersom man menade att de inte var allmänna handlingar. Personal inom socialtjänsten är skyldig att göra lex Sarah-rapporter till nämnden och de anställda kan inte anses vara fristående i förhållande till myndigheten. Socialnämnden menade att rapporterna hade överlämnats mellan två organ inom samma myndighet och alltså varken hade kommit in till eller upprättats hos myndigheten.

Journalisten överklagade och hänvisade till kammarrättspraxis som visar att enskilda anställda är självständiga när de fullgör sin rapporteringsskyldighet.

Kammarrätten

Anställda inom socialtjänsten är skyldiga att rapportera om missförhållanden i verksamheten, den skyldigheten regleras i socialtjänstlagen (SoL) och brukar kallas lex Sarah. 

Justitieombudsmannen (JO) har tidigare bedömt att anmälningar, som har gjorts enligt då gällande lex Sarah-regler, har kommit in till myndigheten som tog emot dem och därför är allmänna handlingar. I de fallen bedömdes anmälarna ha en sådan självständig ställning i förhållande till myndigheten att anmälan ansågs ha getts in till myndigheten i tryckfrihetsförordningens mening.

Den nya regleringen av lex Sarah innebär framförallt att fler verksamheter omfattas av reglerna och att personal inom sådana verksamheter nu är skyldiga att rapportera alla missförhållanden och påtagliga risker för missförhållanden. Själva benämningen har också ändrats från en skyldighet att anmäla till en skyldighet att rapportera.

Kammarrätten tycker att det saknas skäl att göra en annan bedömning av de anställdas självständighet i förhållande till myndigheten än den som JO tidigare har gjort. Lex Sarah-rapporterna i det här fallet har därför kommit in till socialnämnden och är alltså allmänna handlingar. Det är upp till socialnämnden att sekretesspröva uppgifterna för att se om de kan lämnas ut.

Jobbar du inom socialtjänsten och vill fördjupa dina kunskaper om lex Sarah?

Läs mer om vår webbkurs lex Sarah

Publicerad 19 dec 2018

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom socialrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

I den här analysen går vår expert Tim Holappa igenom de viktigaste förändringarna som reformen innebär.  

6 maj 2024

I det här fallet bedömer kammarrätten att en kvinna med demenssjukdom och alkoholberoende som hade vistats på behandlingshem hade godtagbara skäl för att inte ansöka om bistånd till hyra i tid.

11 mar 2024

Riksdagen har röstat ja till nya regleringar för att förbättra skyddet för och stödet till personer som behöver skyddat boende. Lagändringarna börjar gälla den 1 april 2024.

7 mar 2024