Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Håkan Sandesjö

F.d. generaldirektör Utlänningsnämnden samt t.f. Konsumentombudsman och Diskrimineringsombudsman

Håkan Sandesjö är en av landets ledande experter inom migrationsrättens område. Han har bland annat arbetat som domare, rättssakkunnig och expeditionschef inom regeringskansliet samt generaldirektör för Utlänningsnämnden. Han har också medverkat i ett stort antal statliga utredningar. Håkan Sandesjö har ingående kunskaper om lagstiftningsfrågor. För Norstedts Juridik skriver han lagkommentarerna till utlänningslagen och medborgarskapslagen. För JP Infonet skriver han lagkommentarer till offentlighets- och sekretesslagen, diskrimineringslagen, säkerhetsskyddslagen, ordningslagen, livsmedelslagen, lagen om framtidsfullmakter, lagen om psykiatrisk tvångsvård, lagen om rättspsykiatrisk vård och lagen om mottagande av asylsökande.

Hur går arbetet med lagkommentaren?

Jag skriver kommentarer till 14 av 20 kapitel i avdelningen om sekretess till skydd för enskilds personliga och ekonomiska förhållanden. Det är en brokig samling av verksamheter, allt från folkbokföring och socialförsäkringar till utsökning och utlänningskontroll. Arbetet flyter på. Så fort det blir en lagändring eller det dyker upp något intressant rättsfall så kompletterar jag kommentarerna.

Vad är den största utmaningen ni brottats med hittills? 

Den största utmaningen är utan tvekan att lära känna de olika rättsområdena. De är ju så otroligt många. Man blir lite av en allätare och får kunskaper på områden som man normalt inte kommer i kontakt med. Men det är väldigt inspirerande och spännande. 

Intervjun publicerad februari 2022.

Författare i följande tjänster